DETAILED NOTES ON TOPRAKSıZ TARıM

Detailed Notes on Topraksız tarım

Detailed Notes on Topraksız tarım

Blog Article

Günümüzde yaşanan ve yaşanmaya devam edecek gibi görünen enerji krizi nedeni ile; doğal gaz ile ısıtma yapılan seralarda maliyetler arttırmaktadır. Enerji krizine bağlı olarak gübre fiyatlarında ki check here artworkışlarda maliyetleri artırıcı diğer bir unsurdur.

Ardından; bitkiler aldıkları bu atık su ile hem kendini besler hem de bu suyu dönüştürerek su tankında kullanılabilecek temiz su elde edilmesini sağlar. Böylelikle kapalı devre bir sistemde hem balık hem de bitki yetiştirilmiş olur.

Katı Ortam Kültürü Topraksız tarım yöntemleri arasında en yaygın kullanılan üretim şekildir. Bitki yetiştirme ortamı olarak saksı, hazır blok, yatak, paket ve torba kullanılır.

Topraksız tarım nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hazırladığımız içeriği okumaya devam edebilirsiniz. Hidroponik tarım, akuaponik ve aeroponik tarım yetiştiriciliği teknikleri, topraksız tarımın tekniklerini oluşturuyor.

Bu sistemde tankların içinde sıvı halde bulunan besinler, pompalanarak köklerle buluşturulur ve azalan besinlerin yerine rutin takviyeleri yapılır.

Basitçe söylemek gerekirse, bu su sirkülasyonu üzerinde yüzen bitkilerdir. Bunu yapmanın birçok yolu vardır, ancak genellikle strafor yalıtım levhalarında yapılır. Seçtiğiniz yetiştirme ortamının boyutuna göre levhalarda konik (konik) delikler açarak çimlenmiş bitkinizi buraya yerleştirebilirsiniz. Kökler, hasat edilene kadar yaklaşık fifteen ila 45 cm’lik iyi oksijenli bir besin çözeltisi içinde süspanse edilir.

Besin çözeltisinin bitki köklerine damlacık veya sisleme şeklinde verilmesine Aeroponik Kültür advertı verilmektedir. Bu teknikte asıl amaç, bitki köklerinin hem oksijen hem de besin yönünden ihtiyaçlarını en ekonomik şekilde karşılamaktır. Akan Su Kültüründen sonra en fazla kullanılan ikinci topraksız tarım üretim tekniğidir.

Bir bitkiyi yetiştirmenin bazı gereklilikleri vardır: Doğru oranda ışık, sıcaklık, su, asidite ve bitkinin alması gereken çeşitli mineraller.

Hidroponik tarımın adımlarını takip ederek, bitkilerin toprak kullanmadan sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilir ve verimli bir şekilde ürün elde edebilirsiniz.

Bu nedenlerle topraksız tarım, gelecekte gıda üretiminin daha sürdürülebilir ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlayabileceğine inanılıyor.

Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin içeriği, pH (çözeltinin asitlik veya alkalilik değeri) ve Ec ( tuzluluk değeri) sürekli kontrol edilebildiği gibi değişimlerde kısa sürede müdahale edebilme imkanı sunar. Böylelikle bitki gelişimi hızlanır, hasat zamanı kısalır verimlilik the best possible seviyeye çıkar.

Giriş yapmayı unutmayın! Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

- Topraksız tarım, hava koşullarından bağımsız olduğu için mevsimsel değişkenlere daha az duyarlı oluyor, bu da yıl boyunca sürekli üretimi destekliyor.

Akuaponik sistemde; bir su tankında yetiştirilen balıkların ürettiği nitrojen bakımından zengin atıklar bitkilere su pompaları aracılığıyla pompalanır.

Report this page